Home Synspunkter Er Kony næste offer?

Er Kony næste offer?

E-mail Print PDF

Nordjyske 26 oktober 2011

 

Præsident Barrac Obama har netop sendt 100 elitesoldater og en del avanceret udstyr til Afrika for at hjælpe afrikanerne med at nedkæmpe oprøreren Josef Kony og hans Herrens Modstandshær. Det sker på baggrund af en en lov vedtaget i det amerikanske senat i marts 2010, der giver mulighed for, at USA kan foretage direkte aktioner imod Joseph Kony's Lord Resistance Army.

 

I de 20 år, vi har boet i Uganda, har Joseph Kony været en gennemgående figur i dagspressen.

Kony og hans Herrens Modstandshærs grusomheder i Nord Uganda som drab, afbrænding af landsbyer og plyndringer, skamferinger af mennesker ved at skære øre, næse eller læbe af dem, overgår al menneskelig forestilling.

 

Kony har i denne periode kidnappet et sted mellem 25.000 og 30.000 børn, som han har benyttet som børnesoldater og pigerne som sexslaver for de ledende soldater.

 

Internationalt var kampene i Nord Uganda i mange år den glemte konflikt.

Den første større internationale bevågenhed fik konflikten, da Jan Egeland, leder af FNs koordinationskontor for humanitær bistand (OCHA), under et besøg i Nord Uganda i november 2003 til verdenspressen fik sagt, at Uganda havde en konflikt af uoverstigelige dimensioner i sin baghave.

 

Et yderligere skub til verdenssamfundets forståelse af den dødelige konflikts omfang fik man, da religiøse ledere og repræsentanter fra frivillige organisationer besluttede at tilbringe nogle nætter sammen med de børn, der hver nat samledes på gaderne i Gulu, Nord Ugandas største by.

Sidst på dagen kom hver dag op imod 40.000 børn fra landsbyerne omkring Gulu ind for at sove i gaderne, hvor de var mere sikre end derhjemme.

Børnene medbragte et stykke tøj eller måske et stykke plastic, som de kunne sove på. Næste dag gik de tilbage til landsbyen og mange direkte i skole.

 

Denne begivenhed gav genlyd i den internationale presse. Siden har der været meget mere fokus på konflikten, end der var i dens første mange år.

 

Én gang har man været tæt på at dræbe eller tage Kony til fange.

En fælles styrke fra Uganda, DR Congo og Sydsudan bombede den 14.december 2008 Konys lejr i junglen i Garamba i DR Congo, men Kony og hans rebeller nåede at flygte.

 

Der har været arbejdet meget på en fredsaftale med Kony.

Hovedproblemet med den manglende underskrivelse af fredsaftalen mellem Konys rebeller og regeringen skyldes ganske enkelt, at Kony er bange for at blive stillet for Den Internationale Domstol i Haag, som anklager Kony og fire af hans topfolk for forbrydelser mod menneskeheden.

Bliver han dømt her, vil han sandsynligvis blive dømt til livsvarigt fængsel.

 

I den nordugandiske kultur er der tradition for at tilgive i stedet for at tage hævn.

Derfor vil Kony hellere stilles for en traditionel lokal domstol. Her har han en chance for en mindre straf end den, han sandsynligvis vil få ved Den Internationale Domstol i Haag.

For at få fred, er det bedre at tilgive Kony end at hævne, siger endog mange af de mennesker i Nord Uganda, der har slægtninge, der er blevet dræbt af Konys rebeller. Kun tilgivelse kan give fred.

Men den mulighed har Kony nu formentlig forskertset.

 

Det er vanskeligt at spå om, hvor megen prestige Obama vil miste, hvis ikke det lykkes at uskadeliggøre Kony og hans Herrens Modstandshær.

 

Ingen kan finde Kony, hvis han gemmer sig i det kæmpemæssige og ufremkommelige

DR Congo, hvor han antages at befinde sig nu, siger vores hushjælp, Ali.

 

Kurt Kristensen, Uganda