Home

På vej mod slyngelstat

E-mail Print PDF

Nordjyske 13. januar 2017

Sydsudan er på størrelse med Frankrig og menes at have ca. 1/3 af alle olieforekomster syd for Sahara.
Med sine kun 5 ½ år som selvstændig stat er Sydsudan verdens yngste stat.

En 22 år lang konflikt mellem Sydsudan og Sudan endte i 2005 med en fredsaftale, der gav Sydsudan selvstændighed i 2011. Konflikten handlede især om de store olieforekomster i Sydsudan, som Sudan ikke ville give slip på.

Sudan er et muslimsk land, hvorimod Sydsudan overvejende bebos af kristne stammer. Alle holdt vejret, da aftalen mellem de to lande Sydsudan og Sudan blev underskrevet i juni 2011. En folkeafstemning havde givet et overvældende flertal for selvstændighed for Sydsudan. Freden varede kun til 2013, da der udbrød borgerkrig i Sydsudan, efter at præsident Salva Kiir afskedigede sin vicepræsident, Riek Macter. Striden er mellem Sydsudans præsident og vicepræsidenten, der tilhører henholdsvis dinka og nuer stammerne. Ofte er stridigheder i Afrika baseret på etniske forskelle. 

Dmin kone, Kirsten, og jeg boede i Kenya og Uganda fra 1983 til 2012, kom vi gennem vores arbejde tæt på mange af de sydsudanere, der levede i kæmpestore og triste flygtningeområder i Kenya og Uganda. De levede på et eksistensminimum i faldefærdige hytter og mange under FN’s Flygtningehøjkommissariat, UNHCR’s telte.


I 2015 indgik lederne af de to rivaliserende grupper i Sydsudan, præsident Salva Kiir og hans vicepræsident Riek Macher, en fredsaftale. Men den holdt heller ikke. Der har i den senere tid igen været kamphandlinger mellem de to grupper, ikke mindst efter at præsidenten i juli 2016
fyrede sin vicepræsident og udnævnte en afløser for ham.

Det drøftes intenst, om Sydsudan kan undgå at blive en slyngelstat – eller undgå humanitært og regionalt at blive en total katastrofe. I øjeblikket bliver staten af FN, som har en fredsbevarende styrke på 12.000 mand i landet, betegnet som en skrøbelig stat, forstadiet til en slyngelstat

Prisen på olie, som er Sydsudans største indtægtskilde, er faldet voldsomt, mens inflationen i landet er steget med over 800%.

Efter kun 5 ½ år som selvstændig nation risikerer Sydsudan nu at gå i opløsning på grund af konflikten mellem præsidenten og hans tidligere vicepræsident og partifælle, der altså tilhører to forskellige stammer.

Det er en uoverskuelig katastrofe for Sydsudan, hvor halvdelen af befolkningen lever under de mest kummerlige forhold.

Den dårlige økonomi har bevirket en enorm hungersnød, som mange lande forsøger at afhjælpe.

Den Afrikanske Union(AU) har for nylig offentliggjort en rapport om forholdene i Sydsudan. Den redegør for de grusomheder, der ledsager konflikten som mord, voldtægt og lemlæstelse. Den nævner endog kannibalisme.

Amnesty International har i 2016 udgivet en rapport om Sydsudan, som også beskriver massedrab, tortur og massevoldtægter, men også tvungen kannibalisme.

Ifølge FN er næsten tre millioner mennesker blevet fordrevet, siden kampene først brød ud i december 2013, herunder 1,9 millioner, der er internt fordrevne, og mere end 1,1 millioner, der er flygtet til nabolande. I et land med kun 11 millioner indbyggere. Herudover er titusinder af mennesker blevet dræbt.

Med sådanne forhold er det forståeligt, at mange i dag flygter fra Sydsudan – ikke alene til nabolandene, men også til Europa.