Home

Fra velordnet til nedslidt

E-mail Print PDF

Nordjyske 17. februar 2017

Zimbabwe, som grænser op mod Zambia, Mozambique, Sydafrika og Botswana, er i en general samfundskrise, der også omfatter pengesystemet. Pengekassen er tom.

De offentlig ansatte er den senere tid i stort omfang blevet hjemme fra arbejde, fordi de ikke får deres løn.
Zimdollaren blev absolut værdiløs. Jeg har endnu sedler med en pålydende værdi af 100 trillioner Zimdollars. Og for en sådan kunne man ikke en gang få en øl.
I 2009 indførte man i stedet US dollars som møntfod.
Protesterne skal ses som et signal til Mugabes dårligt ledede regering om, at befolkningen er utilfreds, at de har det hårdt, og at de lider.
Situationen er så kaotisk, at man kan frygte, at landet helt vil kollapse, hvis den kerne af veduddannede, der findes, forlader deres jobs.  
Trods den store utilfredshed med den nu 93årige Robert Mugabe har hans parti indstillet ham som kandidat til en ny valgperiode fra 2018. Partiets ungdomsorganisation har endog foreslået, at Mugabe indstilles til præsident for livstid!
Den kæmpe sejr præsident Mugabes parti, ZANUPF – Zimbabwe African National Union- Patriotic Front (Zanu PF), opnåede ved et suppleringsvalg i sidste måned, mener tænketanken International Crisis Group, er et yderligere tegn på, at man ikke skal gøre sig håb om frie, retfærdige og troværdige valg ved det præsident- og parlamentsvalg, der skal finde sted i Zimbabwe i 2018.
Mange tror, at Grace ligger på lur for at tage magten efter Mugabe.
Mugabe og hans kone Grace er genstand for sanktioner fra EU og USA, der bl.a. omfatter indrejseforbud til EU lande og USA.
Nogle NGO’er, f.eks. Folkekirkens Nødhjælp, støtter dog fortsat de fattige i Zimbabwe.

 

Lederen af den sorte uafhængighedsbevægelse, Robert Mugabe, overtog i 1980 præsidentembedet fra lederen af det hvide mindretal Ian Smith, og landet fik navnet Zimbabwe (det tidligere Rhodesia). Det var et velordnet land, Mugabe overtog, og landet har fortsat nogle af de bedste private skoler i Afrika.

Jeg er kommet i Zimbabwe med års mellemrum siden uafhængigheden i 1980, og jeg har oplevet den nedtur, landet har været igennem. En nedtur. der virkelig tog fart fra 1997.

Der har den senere tid, især i de større byer, været store demonstrationer imod Mugabes regering, som har kørt landet i sænk. Buschauffører har været på gaden i protest mod, at politiet lavede vejspærringer for at kræve penge fra trafikanterne.

Mugabe har sammen med sin langt yngre anden kone Grace – populært kaldet ”Gucci Grace” - raget til sig af jord, ejendomme og forretninger.

Mugabe har svaret igen. Han mener, de Vestlige lande bærer skylden for landets økonomiske problemer på grund af deres kritiske holdning over for hans politik.

 

Danmark har hidtil understøttet god regeringsførelse i Zimbabwe, men har ophørt med denne støtte fra i år i forbindelse med nedlæggelse af Den danske ambassade.

Last Updated ( Sunday, 19 February 2017 14:07 )