Home

Store konsekvenser

E-mail Print PDF

Nordjyske 26.11. 2017

Præsident Uhuru Kenyatta vandt som bekendt præsidentvalget i Kenya 8. august i år. Men hans modstander Raila Odinga mente, der var fejl i valgproceduren, som han derfor indbragte for Kenyas Højesteret, der erklærede valget ugyldigt ("invalid, null and void") og beordrede genvalg inden for 60 dage. Det er første gang, noget sådant er sket i Afrika.

Umiddelbart efter, at valgresultatet var blevet bekendtgjort, opstod der voldelige protester i Raila Odingas Luo hjemegn omkring Nakuru. Flere end 40 mennesker blev dræbt.

Valget stod mellem den siddende præsident Uhuru Kenyatta, der tilhører Kikuyu stammen, og Raila Odinga, som tilhører Luo stammen.
Jeg nævnte i mit indlæg i Nordjyske den 6. august, at Kenyas evne til at tilrettelægge et frit og retfærdigt valg er helt afgørende for politisk stabilitet, social udvikling og økonomisk vækst. Det ser ikke ud til, at Kenya i tilstrækkelig grad har denne evne.

Den 10. oktober meddelte Raila Odinga, at han ville boykotte det kommende omvalg til præsidentposten den 26. oktober med den begrundelse, at valgkommissionen ikke havde været i stand til at gennemføre de nødvendige ændringer i valgproceduren.

Uhuru Kenyatta vandt valget den 26. oktober, men to af Odingas partifælder ankede resultatet til Højesteret. Først den 20. november erklærede Højesteret Uhuru Kenyatta som vinder. Han kan nu blive svoret ind som præsident i næste uge.

Mens der var stor jubel over resultatet i Kenyattas højborg i det centrale Kenya og i Nairobi, udbrød der voldsomme demonstrationer i Odingas hjemegn Nyanza og i slumkvartererne i Nairobi.

Den politisk motiverede vold fylder stadig meget. I Migori i Luoland  blev en mand skudt og dræbt, da han som deltager i et optog protesterede mod, at Kenyatta var blevet erklæret vinder af valget. Siden i mandags har der fortsat været mange sammenstød mellem Odinga-tilhængere og politiet.

Man skulle have troet, at de kenyanere, der lever uden for landets grænser, er hævet over etnisk følsomhed. Men ifølge Daily Nation (den 20. november) er det ikke tilfældet. Avisen omtaler en mand og en kvinde, der arbejder sammen i et land uden for Kenya. Trods deres ellers gode forhold argumenterede de voldsomt imod den andens foretrukne præsidentkandidat. Han siger f.eks., at hun tror, at Odinga er en ballademager, der vil omstyrte Kenya. Hun siger, at Uhuru stjæler Railas stemmer.
Og avisen tilføjer, ” at de seneste valg i Kenya har vist, at kenyanere, der lever i udlandet, måske nok har krydset have, men at de fortsat er fanget i stamme cocoons (puppehylstre) som deres øvrige landsmænd. Med andre ord stemmer man i Kenya ofte efter stamme-tilhørsforhold.

Det er stærke følelser, der kommer frem omkring valgene i Kenya. Og selvom det tyder på en vis politisk modenhed, at højesteret besluttede at organisere omvalg på grund af uregelmæssigheder ved valget den 8. august, viser urolighederne omkring valgene, at Kenya har langt igen.