Home

Afrikansk mønsterland

E-mail Print PDF

Nordjyske 7.12.2017

Rwanda er et lille land på kun 26.338 km2 og et indbyggerantal på ca.12 millioner. Landet er meget smukt beliggende. Relativt højt over havets overflade i hjertet af Afrika syd for Ækvator.

Paul Kagame har ledet Rwanda, siden han som oprørsleder bidrog til at afslutte folkedrabet i 1994, hvor mere end 800.000 tutsier og moderate hutuer blev massakreret af hutu-ekstremister. Han har evnet at få filosofien om tilgivelse til at slå rod i befolkningen.

Men trods Paul Kagames ubestridelige dygtighed som præsident er der kommet skår i hans omdømme.
Paul Kagame blev i år 2000 udpeget til præsident. I 2003 blev han valgt til posten for en syvårig periode og genvalgt i 2010.
I 2015 stemte indbyggerne i Rwanda for en forfatningsændring, som betød, at Paul Kagame kunne vælges for endnu en periode.
Kritikere hævder, at Kagames styre undergraver demokratiet, bl.a. ved at han søger flere end de to oprindeligt godkendte embedsperioder. Noget som ganske vist indtil nu har været ret almindeligt for afrikanske præsidenter, som f.eks. Ugandas præsident Museveni.

På små 20 år er Rwanda gået fra at være et af de dårligst fungerende til at være et af de bedst fungerende lande i Afrika.
Paul Kagame har som præsident prioriteret national udvikling. Han har bl.a. lanceret et program, der skal gøre Rwanda til et vidensbaseret mellemindkomst land i 2020.
Rwanda fremstår allerede i dag som et moderne, ambitiøst og innovativt land. Udviklingen er gået stærkt i Rwanda i de sidste 10 år. Paul Kagema har fokuseret på at gøre landet til en erhvervsvenlig oase og sørget for tryghed for borgerne.

Alle borgere i verden kan fra 1. januar 2018 rejse til Rwanda uden at skulle ansøge om visum inden ankomsten.
Herudover har Rwanda planer om at hjælpe strandede migranter i Libyen, ligesom landet ligger i forhandling om at modtage migranter og flygtninge fra Israel.
Det lille land på 12 mio indbyggere bliver blandt de første lande i verden - og det første i Afrika - der åbner sine grænser for alle, uanset nationalitet.
Det nye Rwanda skal gøres til en top destination for velstillede turister. Det skal ske ved at opbygge gode faciliteter for turister. Det er imponerende i betragtning af, at Rwanda ikke som sine store nabolande har vidtstrakte nationalparker og dybblåt hav.
Samtidig med udviklingen af turismen vil man gøre Rwanda til centrum for internationale konferencer i Afrika, og man er godt i gang med at bygge nye luksushoteller og konferencefaciliteter.
Et godt eksempel på, hvordan man forhøjer turistindtægterne, er besøget hos bjerggorillaerne, der lever i vulkanbjergene i det nordlige Rwanda. Min kone og jeg kunne besøge gorillaerne for ca. 250 kr. for en endags tur for 15 -20 år siden. Tidligere i år blev prisen sat op fra 5.000 kr. til 10.000 kr. for en endags tur i gorillaområdet.

Rwanda oplever allerede nu en stigning i antallet af turister, forretningsfolk og investorer. Verdensbanken har anslået, at antallet af konferencedeltagere er fordoblet fra 2014 til 2016.
På trods af skår i præsident Paul Kagames omdømme ser det ud til, at Rwanda fortsat gør store fremskridt som vidensbaseret samfund med innovative løsninger på eksempelvis det økonomiske og tekniske område.

 

Last Updated ( Friday, 08 December 2017 16:27 )